TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ,
NOTER ODALARI VE NOTERLİK DAİRELERİNDE
GÖREVLİ KİŞİLERİN KILIK VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK

 

Amaç ve Kamsam :

Madde 1- Bu yönetmelik Türkiye Noterler Birliği, Noter Odaları ve Noterliklerde görevli Noter ve personelin uygar, görevine yakışır, sade bir kıyafette olmalarını, kılık kıyafette bütünlük içinde bulunmalarını sağlamak amacıyla yapılmıştır

Hukuki Dayanak :

Madde 2- Bu Yönetmelik, Noterlik Kanunu’nun 163/1, 166/5, 40, Uyulması Gereken Meslek Kurallarının 9. Maddesine , 2596 sayılı Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun’un6. Maddesi ve bu maddeye göre çıkarılan 1958 sayılı “Bazı Kisvelerin Giyilmeyeceğine Dair Kanunun Tatbik Suretini Gösterir Nizamname” hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Deyimler :

Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;

  1. Birlik : Türkiye Noterler Birliği,
  2. Oda : Noter Odaları,
  3. Noterlik : Noterlik Dairelerini,
  4. Görevliler : Türkiye Noterler Birliği, Noter Odaları ve Noterliklerde çalışan tüm personeli (Noter, Sözleşmeli ve işçi statüsündeki kişileri) kapsar.

Ana İlkeler :

Madde 4- Noter, dairede mesleğin vakar ve onuruna uygun şekilde giyinir. Birlik, Odalar ve Noterliklerde görevli; Noter, sözleşmeli personel, geçici personel, işçiler ve hizmetlilerin giyimlerinde sadelik, temizlik, hizmete uygunluk esastır.

Kılık Kıyafette Uyulacak Esaslar :

Madde 5- Kadınlar ve Erkeklerde kıyafet

A- Kadınlar:

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü, sade; ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı; görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa , görev sırasında amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.

Çağdaşlığa aykırı ve Devrim Yasaları’nın öngördüğü düzenlemelerle çelişen giysiler, çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise giyilmez. Etek boyu normal ölçüde olmalıdır.

B- Erkekler:

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar temiz ve boyalı olmalıdır. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Saçlar; temiz, bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık bırakılabilir, uzunluğu üst dudak sınırını aşamaz, yanlar dudak hizasında olur. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak, verilmişse tek tip elbise giyilir.

Görevliler bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşamazlar.

Çeşitli Hükümler :

Madde 6- Kılık kıyafetlerde mevsim şartlarına, sağlık özürlü personelin ise özer durumuna göre gerekli değişiklik yapılabilir.

Madde 7- Görevliler, görev yaptığı yerin ve mezun olduğu okulların rozetleri ile hükümetçe özel günler için çıkarılan rozetler dışında rozet, işaret ve nişan vs. takamaz.

Madde 8- Bu Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında disiplin hükümleri uygulanır.

Madde 9- Bu Yönetmelikte bulunmayan hususlarda Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yürürlük :

Madde 10- Bu Yönetmelik 1 Mart 1999 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme :

Madde 11- Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu yürütür.